Open

Nieuws

30/07/2024

Waarom krijgen veel auto's op vakantie een lekke band?

Waarom krijgen veel auto's op vakantie een lekke band?
Vakantie is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. We pakken onze koffers, plannen onze route en gaan op weg naar ontspanning en avontuur. Maar voor veel vakantiegangers wordt de reis onderbroken door een veelvoorkomend probleem: een lekke band. Maar waarom gebeurt dit relatief vaak?

Overbelading
Tijdens vakanties nemen we vaak meer bagage mee dan normaal. Extra koffers, kampeerspullen, fietsen en andere benodigdheden zorgen voor een aanzienlijke toename van het gewicht. Dit extra gewicht legt extra druk op de banden, wat kan leiden tot een grotere kans op lekke banden, vooral als de banden niet op de juiste spanning zijn opgepompt.

Slechte wegen
Vakantieroutes kunnen soms leiden door onbekende en vaak minder goed onderhouden wegen. Deze wegen kunnen vol zitten met scherpe stenen, glas en andere objecten die de banden kunnen beschadigen. Zelfs een klein stukje puin kan genoeg zijn om een band te doorboren en een lek te veroorzaken.

Temperatuurschommelingen
Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen fors oplopen, vooral op het asfalt. Hoge temperaturen kunnen de druk in de banden verhogen, wat het risico op een lekke band vergroot, vooral als de banden al niet in optimale conditie zijn. En lange ritten kunnen ook leiden tot oververhitte banden.

Voorkom pech met een lekke band
Voor vertrek op vakantie hebben veel mensen haast om alles geregeld te krijgen, behalve het controleren van hun auto. Banden die al tekenen van slijtage vertonen, hebben een veel groter risico op lekken. Regelmatige controle van de banden, inclusief het controleren van de profieldiepte en het oppompen tot de juiste druk, kan veel problemen voorkomen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Voordat je op vakantie gaat, raden wij aan om een inspectie van je auto uit te laten voeren. Hier zijn enkele tips om lekke banden te voorkomen:

  • Controleer de bandenspanning regelmatig, vooral bij zwaar beladen auto's.
  • Inspecteer de banden op slijtage en beschadigingen.
  • Vermijd overbelading van je auto.
  • Rijd voorzichtig op onbekende en slecht onderhouden wegen.
  • Neem een noodkit mee, inclusief een reserveband en de benodigde gereedschappen.

Bij Carteam Autobedrijf Garant staan we klaar om je te helpen ervoor te zorgen dat je auto in topconditie is voor je vakantie. Een beetje voorbereiding kan veel ellende onderweg voorkomen, zodat je zorgeloos van je reis kunt genieten.

Veilig op weg? Kom langs voor een controle!

Terug naar overzicht